היום יצא לדרך הפרוייקט הנרחב לשדרוג שביל ישראל, בטקס לציון תחילת העבודות על השדרוג של השביל שהתקיים בפארק העוצבות של מוזיאון יד לשיריון בלטרון, במקטע החדש והפחות מוכר של שביל ישראל.

שביל ישראל שנבחר על ידי מגזין הנשיונל ג'יאוגרפיק כאחד ממסלולי הטיול הטובים בעולם, סומן בתוואי המקורי לפני 30 שנה ע״י הוועדה לסימון שבילים בראשותו של אורי דביר והפך עם השנים לשם דבר כשביל המטיילים הארוך והפופולארי בישראל.

7 באפריל 2025 | ליאור אבולעפיה

שדרוג שביל ישראל וחניוני הלילה לאורך מסלול

הרבה מטיילים עברו בשביל מאז שהשביליסט והשביליסטית הראשונים צעדו לאורך המסלול המקורי וכנראה שהגיע הזמן לחדש אותו, לשדרג את אפשרויות הלינה וחניוני הלילה ולעדכן את התוכן והמידע לטובת מטיילי השביל. השדרוג נועד לשפר את חוויית ההכנה וההליכה של המטיילים אורך קטעי השביל ולהתאים אותם לרוח הזמן ולסטנדרטים של שבילים דומים מסביב לעולם. הפרויקט יכלול שיפור של הסימונים והתשתיות למטיילים בשטח, פיתוח תשתית וירטואלית להכנה לקראת ולהתמצאות במהלך הצעידה במסלול ויחבר את המטיילים בשביל לקהילות ועסקים מקומיים. יוזמי התכנית מתכננים כי עם השלמת השדרוג בעוד כ-3 שנים, מעבר לשיפור בשטח, גם המידע על השביל יונגש ויקל על תהליך התכנון וההליכה במסלולים כדי שבשורת השביל תגיע לקהלים נוספים.

סימון הדרך של שביל ישראל
סימון הדרך של שביל ישראל – מה אומר הצבע הכתום שבולט מעל?

מאז הקמתו השביל עבר שינויים והתאמות בעקבות הפיתוח באזורים בהם עובר השביל ונוספו אליו מקטעים חדשים עם נקודות תצפית ונוף באזורים שלא היו בתוואי המקורי. תוואי השביל הוארך וכיום הוא נמשך לאורך 1,100 ק״מ הכוללים את מגוון הנופים המיוחדים שיש לארץ להציע מהחרמון ועד בית ספר שדה אילת.

 

מיזם השדרוג יכלול 3 מרכיבים עיקריים:

 

שדרוג התשתיות למטיילים בשביל ישראל

שיפור התשתית הפיזית של שביל ישראל באמצעות סימון ושילוט, הקמת תשתיות ולינה בקמפינג ובקתות מטיילים בתחום .

  • שיפור תוואי השביל והסטתו באזורים בעייתיים לטובת בטיחות ונוחות
  • סימון מדויק בשטח לאורך כל המסלול
  • עדכון והשבחת השילוט בנקודות מפתח בשלוש שפות
  • הוספת שלטי הכוונה לאתרים סמוכים
  • הוספת נקודות מים בחניוני הלילה בצפון ובדרום
  • שדרוג חניוני הלילה
  • הקמת בקתות לינה חינמיות לשביליסטים בבתי ספר שדה ושמורות הטבע והגנים הלאומיים

הכול במטרה להפוך את השביל לתשתית מזמינה, בטוחה ונגישה לכולם.

אנחנו נעדכן כאן על התקדמות הפרוייקט, על אפשרויות הלינה החדשות בשטח שיוקמו בהמשך וקישור להורדת האפליקציה של שביל ישראל ברגע שתהיה מוכנה לשימוש.

שביל ישראל מקטע 22 מאגר לטרון ופארק העוצבות
תצפית מאגר לטרון מפארק העוצבות בשביל ישראל (מקטע 22-23 בשביל)

האפליקציה של שביל ישראל ויצירת תשתית מידע וירטואלית למטיילים

הנגשת מידע למטיילים באמצעות אפליקציה ייעודית לשביל ישראל שתאפשר למטיילים לטייל במקטעי השביל בהנאה ובבטחה. האפליקציה הרשמית והייעודית למטיילי שביל ישראל תספק מידע עדכני, נגיש וחינמי על השביל הכולל ניווט אופליין, רמות קושי, ציוד נדרש, חניוני לילה בחינם ומקומות לינה לצד השביל, נקודות מים ומידע על מלאכי שביל. האפליקציה שתפותח תציע גם תכנים על אתרי טבע ונוף, תנאי מזג אוויר, כללי התנהגות בשביל ואפשרות ליצירת קשר בין מטיילים, וגם תתורגם לאנגלית.  בנוסף, יונגש תוכן דיגיטלי חינמי לציבור הרחב, כמו פודקאסטים, סרטונים, תיאורי מסלול וכתבות שיעודדו את ההיכרות עם שביל ישראל.

סימון הדרך של שביל ישראל
סימון הדרך של שביל ישראל – מה אומר הצבע הכתום שבולט מעל?

שיתוף פעולה עם הקהילות ועסקים לאורך שביל ישראל

שביל ישראל הוא הרבה יותר מעוד מסלול הליכה אתגרי – הוא מושג שמחבר אנשים ואנשים אל הטבע הישראלי. אחד הנושאים החשובים בהם יתמקד הפרוייקט מעבר לפן הפיזי של השביל הוא חיבור אל הקהילות המקומיות לאורך השביל והפקת אירועי תוכן לציבור הרחב. המרחב הקהילתי של שביל ישראל יתמקד בחיזוק הקשר בין הקהילה לשביל, אימוץ קטעים על ידי קהילות מקומיות שיעזרו לטיפול שוטף בשביל, התרעות על מפגעים, וחיבור אל עסקים מקומיים שרלוונטיים למטיילים כמו אתרי לינה וקמפינג, עגלות קפה והצטיידות באוכל, ציוד ועוד. בנוסף ירוכז מידע על מיזמים קיימים, יפורסם קול קורא למיזמים חדשים כמו השאלת ציוד או ספריית שביל ויתבצע מחקר חברתי שיבחן את אופי המטיילים, שביעות רצונם והפעילויות בשביל, לצורך  שיפור ולמידה מתמשכת.

חניוני לילה בשביל ישראל
שקט שאפשר למצוא רק במדבר קפה של בוקר בחניוני הלילה של שביל ישראל

כמה עובדות שאולי לא ידעתם על שביל ישראל

  • השביל הושק בשנת 1995 ואורכו כיום כ-1,100 ק"מ
  • בשביל 56 מקטעים של 10 עד 26 ק"מ
  • 13 מקטעי שביל עוברים בגליל ובגולן
  • 7 מקטעים בכרמל ובמישור החוף
  • 10 מקטעים בהרי ירושלים
  • 6 מקטעים במדבר יהודה וים המלח
  • ו-20 מקטעים בדרום הארץ בנגב ועד אילת
  • 50% משביל ישראל עובר בשטחי שמורות טבע והגנים הלאומיים
  • סימון השבילים של שביל ישראל מורכב משלושה פסים בצבעי לבן (שלג), כחול (הים התיכון( וכתום (המדבר)
  • סימוני השביל אינם סימטריים כדי להכווין את המטיילים בכיוון ההליכה – להולכים צפונה בולט למעלה הצבע הלבן ולכיוון דרום הצבע הכתום. חשוב לשים לב לסימון השבילים לאורך הדרך כדי לוודא שאתם הולכים בכיוון המבוקש…

 

שדרוג שביל ישראל

    מחוייבים לשמירה על השטחים הפתוחים ושותפים לשדרוג שביל ישראל | צילום: חיים טויטו

השותפים לפרויקט השדרוג של השביל

הפרוייקט יבוצע במשותף על ידי רשות מקרקעי ישראל באמצעות הקרן לשמירה על שטחים פתוחים, החברה הממשלתית לתיירות, רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וקקל. במיזם השיקום והשדרוג של שביל ישראל יושקעו כ-30.6 מיליון ש״ח. המיזם, מתוקצב על ידי הקרן לשמירה על שטחים פתוחים ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י). הקרן פועלת מזה כעשור לקידום השמירה, הפיתוח הסביבתי והטיפוח של אתרי טבע ושטחים הפתוחים בישראל. באמצעות הקרן, בעשור האחרון רמ"י תקצבה כ-1.5 מיליארד ש"ח כ-1,110 מיזמים שונים. בישיבת הקרן האחרונה, אושר תקצוב של כ-150 מיליון ש"ח לשיקום אזורים שנפגעו במהלך מלחמת חרבות ברזל.  מדי שנה אלפי ישראלים זוכים ליהנות מהאתרים הרבים שהקרן טיפחה ביניהם: הפארק האקולוגי בהוד השרון, פארק אריאל שרון, נחל שקמה, נחל ציפורי, שביל בן גוריון בשדה בוקר, פארק האגם בעמק חפר ועוד.

יעקב קוינט, מנכל רשות מקרקעי ישראל | צילום: חיים טויטו


ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל, יו"ר הקרן לשמירה על שטחים פתוחים
: "בישיבת הקרן האחרונה אישרנו תקציב של כ-400 מיליון ש"ח לפיתוח ושיקום למעלה מ-150 פרויקטים ברחבי הארץ, ושביל ישראל הוא אחד המרכזיים שבהם. שמירה על המגוון הביולוגי במרחביה הפתוחים של הארץ, לצד שימורם, שיקומם והנגשתם לציבור הוא שירות שאנחנו מעניקים לציבור הישראלי על כל גווניו ורבדיו."

אלעד ארנפלד, מנכ"ל החברה הממשלתית לתיירות | צילום: חיים טויטו

אלעד ארנפלד, מנכ"ל החברה הממשלתית לתיירות: "שביל ישראל הוא לא רק מסלול הליכה, אלא סמל לתרבות ולמורשת ישראלית. החברה הממשלתית לתיירות גאה להיות חלק מהמהלך לשדרגו ולחבר אותו יותר ויותר לאוכלוסיות השונות, תוך דגש על נגישות ובטיחות. עם הידע הטכנולוגי החדש, השדרוגים הפיזיים והמרחב הקהילתי, מטרתנו היא להבטיח ששביל ישראל יישאר נכס לאומי שמשרת את כלל הציבור ויוצר חוויות בלתי נשכחות עבור המטיילים בו."

רינת רוסו, מנהלת אגף מבקרים רשות הטבע והגנים | צילום: חיים טויטו

רעיה שורקי, מנכ"לית רשות הטבע והגנים מסרה לקראת התחלת הפרויקט: "אני שמחה להיות שותפה לבשורה הגדולה שאנו מביאים היום למטיילים ולמטיילות – הישראלים והתיירים. שביל ישראל הוא אבן יסוד בטיילות המחברת חבלי ארץ ונופים מהחרמון לאילת. מחצית מהשביל עובר בשטחי שמורות טבע וגנים לאומיים רשות הטבע והגנים היא שותפה מלאה להעצמת חווית הטיול. השדרוג שיעבור השביל ישפר את ההליכה בשביל בצורה משמעותית – מהסדרת השביל, שיפור התשתיות ועד הבאתו לעולם הדיגיטלי. אני מודה לשותפים שלנו מרשות מקרקעי הישראל, החברה להגנת הטבע קק"ל והחברה הממשלתית לתיירות ומקווה להמשיך ולשלב ידיים במאמץ להנגשת טיילות בשטחים הפתוחים."

דן אלון, מנכ"ל החברה להגנת הטבע
דן אלון, מנכ"ל החברה להגנת הטבע | צילום: חיים טויטו

דן אלון, מנכ"ל החברה להגנת הטבע: "החברה להגנת הטבע, שמסמנת ומתחזקת את שביל ישראל, מאז 1995, רואה את שביל ישראל, כמסלול בעל ערך משמעותי וחשוב, עבור ציבור המטיילים הישראלי.
שביל ישראל, עובר באזורי הארץ השונים, דרך קהילות מגוונות ומספר את סיפורה של הארץ. החברה להגנת הטבע, גאה מאוד בפרויקט שביל ישראל, שאותו היא יזמה, לפני 30 שנה ואנחנו שמחים לראות כמה שביל ישראל, חשוב ומשמעותי, גם עבור השותפים שלנו, אשר נרתמו בשמחה רבה, למיזם הזה, שיוצא היום לדרך".

ענת גולד, מנהלת מחוז מרכז קקל | צילום: חיים טויטו
ענת גולד, מנהלת מחוז מרכז קקל | צילום: חיים טויטו

יפעת עובדיה לוסקי, יו”ר קק”ל: “קק”ל גאה להיות שותפה ביוזמה הלאומית לחיזוק הקשר בין האדם, הארץ ונופיה דרך שביל ישראל – שביל שמבטא את אהבתנו לארץ, מחבר בין קהילות ואנשים ומשמר את מורשת הדורות. פרויקט שדרוג השביל הוא חלק ממחויבותנו להנגיש את הטבע, לשמור עליו ולאפשר חוויית טיול בטוחה, חינוכית ומעשירה לכלל הציבור. אין דרך משמעותית יותר לציין 30 שנות הליכה בשביל – מאשר להבטיח את עתידו לדורות הבאים.”

שביט סער וקסלר, מנהלת הוועדה לשבילי ישראל
שביט סער וקסלר, מנהלת הוועדה לשבילי ישראל | צילום: חיים טויטו

שביט סער וקסלר, מנהלת הוועדה לשבילי ישראל: "הוועדה לשבילי ישראל מחפשת לשפר ולשדרג את מערך שבילי הטיולים בארץ כל הזמן. אנחנו מאמינים בטיילות כאמצעי שמחבר את המטייל לטבע ולסביבה הארצישראלית. בזכות הפרויקט החשוב שהיום מתחיל מטיילי שביל ישראליים יהנו מתנאי הליכה משופרים. כבר בעונה הבאה של היציאה לשביל, המטיילים יתחילו להרגיש בשינוי."

על תחזוקת השביל, אחראים צוותי רשות הטבע והגנים וצוות סימון שבילים ומתנדבים, של החברה להגנת הטבע אשר אחראי גם על סימון השביל עצמו.

למידע נוסף על אפשרויות הטיול ומקטעי שביל ישראל באתר החברה להגנת הטבע www.teva.org.il